Ana içeriğe atla

Simitttciiiii geldiiiiiiii:)


Ben yurtdisinda yasadigim icin burda olmamasindan dolayi ilk geldigimiz zamanlarda bir sure asiri derecede canimiz citir citir simit cekmeye basladi bir keresinde Turkiye den getirttirdik ama gelene kadar tas gibi olmuslardi :) sonunda araya taraya ekleye cikara deneye deneye simit ortaya cikartmayi basardim cani cekenlere benim durumumda olanlara ozellikle duyurulur, citir citir o istanbul simitlerinin kokusu, tadi ve kendileri artik evinizde, biraz zor gibi gozukuyor ama gercekten degil bekletme sureleri biraz uzun o kadar, bunu yapmayacak olanlar icinde daha az zahmetli olan bir tarif daha yazacagim ufak simitcikler onlar ama tadi simit tadi oluyor. Herkese simdiden afiyet olsun.

MALZEMELER:

6 adet simit icin

  • 1 paket instant maya (kuru maya)
  • 1 yemek kasigi toz seker
  • 1/4 su bardagi ilik su
  • 3-4 su bardagi un (unlarin tutmasi markalara gore farklilik gosterir bu nedenle birden eklemeyin, arttirip azaltabilirsiniz yumusak b ir hamura ihtiyacimiz olacak cunku.)
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 yemek kasigi sizma zeytinyag yada siviyag
  • 3/4 su bardagi ilik su
  • 1 tatli kasigi da mahlep koyabilirsiniz arzuya gore.

UZERI ICIN:

  • Bir tasin icinde su
  • Bir tabak dolusu susam



HAZIRLANISI:

  • Once bir kapta seker, maya ve 1/4 bardak ilik suyu karistirin. 15 dakika mayanin kabarmasini bekleyin.
  • Bu arada buyuk bir tasin icine un, tuz, (mahlep) ve zeytinyagini koyup hazir edin. Kabaran mayayi ve 3/4 bardak ilik suyu icine azar azar koyarak karisitirip hamur haline getirin. Hamuru tezgahin uzerine alin, tezgahin uzerine un serpmeyin!!! (fazla un hamuru sertlestirir) Elinizden hamur kolay ayrilacak ama yapisiyor gibi de olacak. 15 dakika yogurun, cok yumusak ve kivamli bir hamur elde edeceksiniz. 1 yemek kasigi sivi yag ile yaglanmis bir kabin icine koyun . Uzerini plastik bir strec yada bir ortu ile hava almayacak sekilde ortup, ilik bir kosede 1 saat mayalanmaya birakin. Hamur iki katina cikacak.
  • Hamuru tezgahin uzerine alin ve gazini cikarmak icin uzerine bastirin. Sonra uzun rulo seklini verin, bicak ile hamuru 6 parcaya kesin, her birini top yapin. Naylon strec ile uzerlerini ortup 20 dakika daha bekletin. Hamur toplarinin her birini avuclariniz ile uzatarak, 40 cm.lik uzun serit haline getirin. Bir ucundan tutun o ucu birakmadan diger ucundan da tutarak rulo yapar gibi iki kez kendi etrafinda dondurdukten sonra (bunun sebebi piserken uzerlerinin bazi bolumlerinin acilarak sokaktaki simitlerin goruntusunu almasi) iki ucu birlestirerek yuvarlak seklini verin.
  • Hamurlari once cukur bir tasin icine koydugunuz suya her tarafi islanacak sekilde batirin. Sonra susam dolu tabakta her yerlerine susam bulayin . firin tepsisine parsomen kagidi yada yagli kagit koyun ve hamurlari uzerlerine yerlestirin ve 45 dakika tekrar kabarmaya birakin. Daha az kabarmasini isterseniz, bekleme suresini azaltabilirsiniz.
  • Firini 250 dereceye getirip 20 dakika isitin. Simitleri firina koymadan hemen once uzerlerine sprey ile soguk su sikin. Tepsiyi iyice isinmis firinin orta katina yerlestirin. Simitleri firina koyuduktan 7-8 dakika sonra firinin isisini 200 dereceye dusurun. Bu sekilde disi citir, ici yumusak olacak. Toplam 18-20 dakika kadar sonra simitleri firindan cikartin. Sicak sicak peynir, zeytin ve cay ile ikram edin.


NOT: Arzu ederseniz suyun icine 1 yemek kasigi pekmez koyup, karistirin, ben koymadim. Pisirme sirasinda firinin kapagini kesinlikle acmayin! Yaptiginiz gun yemeyeceklerinizi agzi siki kapanmis posetlere koyun, buzdolabinda 2-3 gun veya buzlukta 3-4 hafta saklayin. Izgarada veya aliminyuma sarip sicak firinda isitip tekrar yiyebilirsiniz.

Afiyet Olsun..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hayirli Ramazanlar

Sukurler olsun bir ramazan ayina daha ulasmis bulunuyoruz, bu ayin tum insanlara hayir getirmesini temenni ederim, insallah bu ayla gelen guzellikler bizi , bizde bu guzellikleri terk etmeyiz, elimizde - kalbimizde tutmayi basarabiliriz. Tahminimce su anda da oruc rehaveti cokecek bloglara :) yada en azindan bana zaten bana coken rehabet kalkamiyor bir turlu uzerimden, o nedenle cokecegide cok net :) 30 40 derece sicaga gogus germek oruclu halde hicte kolay olmuyor tahmininizce, ama seviyorum bu ayi. Tekrar tum guzellikler gonlunuzden eksilmesin diyerek sevgilerimi gonderiyorum herkese.

Cikolatali Puding

MALZEMELER: 4 yemek kaşığı un 4 yemek kaşığı kakao 4 yemek kaşığı şeker 4 su bardağı süt 1oo gr kahve aromalı çikolata HAZIRLANISI: Küçük bir tencereye çikolata hariç tüm malzemeyi koyalım ve soğukken karıştıralım. Orta hararetli bir ateşte pudingimizi sürekli çırpma teliyle karıştırarak pişirelim. Kaynama noktasına yaklaşırken çikolatalarımızı küçük küçük kırıp içerisine atalım ve iyice karıştırarak eritelim. Puding kıvamı koyulaşınca ateşten alalım ve çırpma telimizle 5 dakika havalandırarak devamlı çırpalım. Ardindan dilerseniz kadehlere bolerek dilerseniz icerisine biskuvi koyarak iki katli yaparak borcama yayabilirsiniz.

ICIMDEKI UMUTLARIM I!!!

Tuketmesek herseyi, soludugumuz havadan, yedigimiz as'a kadar, tadi damagimizda kalsa her sevginin, her canlinin, her varligin, her askin, her as'in, her seferinde ayni heyecani duysak yuregimizde, sevgimizi versek, yerdeki karincadan, gokteki yildizlara kadar her can'a, gozlerimizdeki isik hic sonmese, hep umut dolu baksa, gunluk olmasa heveslerimiz, tadini cikara cikara yasasak, icimize sindirsek, solusak, hissetmemizle unutmamiz bir olmasa, her an'in tadini yillara bolsek, bir yolda yurudugumuz insanlara, can yoldasim diyebilsek, hep umut etsek, umitle beklesek, hasretle sarsak, heyecanla tadina baksak, sonra saklasak yarinlara, yeni umutlara, umudumuzu bir etsek, bir umuda saklasak, bolussek, sonra birlikte diledigimizce yasasak? Daha guzel olmazmi dunya o zaman, insanlar daha candan davranmazmi birbirine, yuregimizden kinleri, fesatliklari, sokup atmazmiyiz o zaman, zaten kendiliginden cekip gitmezmi kotulukler ustumuzden? Bir kez daha baksak can yoldasimiza, yanim