Ana içeriğe atla

Simitttciiiii geldiiiiiiii:)


Ben yurtdisinda yasadigim icin burda olmamasindan dolayi ilk geldigimiz zamanlarda bir sure asiri derecede canimiz citir citir simit cekmeye basladi bir keresinde Turkiye den getirttirdik ama gelene kadar tas gibi olmuslardi :) sonunda araya taraya ekleye cikara deneye deneye simit ortaya cikartmayi basardim cani cekenlere benim durumumda olanlara ozellikle duyurulur, citir citir o istanbul simitlerinin kokusu, tadi ve kendileri artik evinizde, biraz zor gibi gozukuyor ama gercekten degil bekletme sureleri biraz uzun o kadar, bunu yapmayacak olanlar icinde daha az zahmetli olan bir tarif daha yazacagim ufak simitcikler onlar ama tadi simit tadi oluyor. Herkese simdiden afiyet olsun.

MALZEMELER:

6 adet simit icin

  • 1 paket instant maya (kuru maya)
  • 1 yemek kasigi toz seker
  • 1/4 su bardagi ilik su
  • 3-4 su bardagi un (unlarin tutmasi markalara gore farklilik gosterir bu nedenle birden eklemeyin, arttirip azaltabilirsiniz yumusak b ir hamura ihtiyacimiz olacak cunku.)
  • 1 tatli kasigi tuz
  • 1 yemek kasigi sizma zeytinyag yada siviyag
  • 3/4 su bardagi ilik su
  • 1 tatli kasigi da mahlep koyabilirsiniz arzuya gore.

UZERI ICIN:

  • Bir tasin icinde su
  • Bir tabak dolusu susam



HAZIRLANISI:

  • Once bir kapta seker, maya ve 1/4 bardak ilik suyu karistirin. 15 dakika mayanin kabarmasini bekleyin.
  • Bu arada buyuk bir tasin icine un, tuz, (mahlep) ve zeytinyagini koyup hazir edin. Kabaran mayayi ve 3/4 bardak ilik suyu icine azar azar koyarak karisitirip hamur haline getirin. Hamuru tezgahin uzerine alin, tezgahin uzerine un serpmeyin!!! (fazla un hamuru sertlestirir) Elinizden hamur kolay ayrilacak ama yapisiyor gibi de olacak. 15 dakika yogurun, cok yumusak ve kivamli bir hamur elde edeceksiniz. 1 yemek kasigi sivi yag ile yaglanmis bir kabin icine koyun . Uzerini plastik bir strec yada bir ortu ile hava almayacak sekilde ortup, ilik bir kosede 1 saat mayalanmaya birakin. Hamur iki katina cikacak.
  • Hamuru tezgahin uzerine alin ve gazini cikarmak icin uzerine bastirin. Sonra uzun rulo seklini verin, bicak ile hamuru 6 parcaya kesin, her birini top yapin. Naylon strec ile uzerlerini ortup 20 dakika daha bekletin. Hamur toplarinin her birini avuclariniz ile uzatarak, 40 cm.lik uzun serit haline getirin. Bir ucundan tutun o ucu birakmadan diger ucundan da tutarak rulo yapar gibi iki kez kendi etrafinda dondurdukten sonra (bunun sebebi piserken uzerlerinin bazi bolumlerinin acilarak sokaktaki simitlerin goruntusunu almasi) iki ucu birlestirerek yuvarlak seklini verin.
  • Hamurlari once cukur bir tasin icine koydugunuz suya her tarafi islanacak sekilde batirin. Sonra susam dolu tabakta her yerlerine susam bulayin . firin tepsisine parsomen kagidi yada yagli kagit koyun ve hamurlari uzerlerine yerlestirin ve 45 dakika tekrar kabarmaya birakin. Daha az kabarmasini isterseniz, bekleme suresini azaltabilirsiniz.
  • Firini 250 dereceye getirip 20 dakika isitin. Simitleri firina koymadan hemen once uzerlerine sprey ile soguk su sikin. Tepsiyi iyice isinmis firinin orta katina yerlestirin. Simitleri firina koyuduktan 7-8 dakika sonra firinin isisini 200 dereceye dusurun. Bu sekilde disi citir, ici yumusak olacak. Toplam 18-20 dakika kadar sonra simitleri firindan cikartin. Sicak sicak peynir, zeytin ve cay ile ikram edin.


NOT: Arzu ederseniz suyun icine 1 yemek kasigi pekmez koyup, karistirin, ben koymadim. Pisirme sirasinda firinin kapagini kesinlikle acmayin! Yaptiginiz gun yemeyeceklerinizi agzi siki kapanmis posetlere koyun, buzdolabinda 2-3 gun veya buzlukta 3-4 hafta saklayin. Izgarada veya aliminyuma sarip sicak firinda isitip tekrar yiyebilirsiniz.

Afiyet Olsun..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANAOKULU ÖĞRENCİLERİ İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ KOKULUTAŞ ÇERÇEVE ETKİNLİĞİMİZ.... MİNİK USTALARLA GEÇİRİLEN BİR GÜN ÇOK EĞLENCELİ VE BAŞARILI..
KOKULUTAŞ BEBEK DOĞUM HEDİYELİKLERİMİZ.
KOKULUTAŞ, BEBEK ODALARI ŞENLENSİN.